Category Archives: Trycka bok

FOTOBOK

Melina Reid Simon
Melina Reid Simon

Ännu en fin fotobok från Uppsalafotografen Melina Gabriella Reid. Uppföljning av boken Jordlingar som kom för en tid sedan. Utformning av fotografen som även gjort tryckoriginal. Utställning på Uppsala Fotografiska Sällskap 9-17 december 2023.

Hårdband, trådbunden, för-eftersättsidor, matt kaschering på omslag. Inlaga 170 gr silk, färgtryck på alla sidor. Svartvita bilder är tryckta i fyra färger för djupare nyanser.

Inbunden bok

För tredje året i rad återkommer Lindesbergs Hembygdsförening med en årsbok, nu för 2023. Vi är glada över att återigen fått förtroendet att ombesörja tryck. Boken är inbunden, hårdband, tryck 4+4 färger på alla sidor, omslag i färgtryck med matt kaschering.

Kan köpas i Blombergska bokhandeln i Lindesberg.
Tidigare årsböcker: 2022 , 2021

RGB eller CMYK för print och tryck?

Tryckpressar använder CMYK-färg, som består av de grundläggande färgerna Cyan, Magenta, Yellow/Gul och Key/Svart). CMYK blir mörkare ju mer färg du tillför då detta är solida färger. Det i motsats till RGB, Rött/Grönt/Blått, som är ljusbaserat och därför blir ljusare ju mer du ökar färgvärdet. CMYK är en subtraktiv färgblandning och används alltid till fysiskt material, som print och tryck. RGB är vad du ser på en datorskärm och vad en kamera fångar på sin sensor.

När du beställer tryck från oss kommer dina ordrar att bli tryckta efter CMYK-färgmodellen. I vissa fall, som en del storformatsprint, printas dock ordern med upp till 9-färger vilket ger betydligt större färgrymd än cmyk.

  • Låter det knepigt? Du kommer kanske att se en viss skillnad i främst de mättade färgerna. Därför kan det vara en bra att själv konvertera från RGB till CMYK för att omvandlingen till tryck ska bli som man helst vill ha den i det aktuella fallet. Om du har full koll på färger, en kalibrerad bildskärm och hur du konverterar färgrymderna, tar vi gärna tryckfärdiga pdf:er med bilder i CMYK-färgrymd. CMYK-profil får du av oss beroende av vilken typ att papper vi ska trycka på.
  • Om du är osäker rekommenderar vi att välja “No Colour Conversion/Ingen färgkonvertering” och “Include All Profiles/Inkludera alla profler”, när du exporterar ditt dokument till PDF från t.ex. Adobe Indesign eller Photoshop. Då kommer vi att se till att allt blir korrekt konverterat, och din PDF är inte låst till en bestämd tryckprofil och papperskvalitet. För att det ska fungera ska du alltid ha RGB-profiler inkluderade i dina färgbilder. Vi accepterar endast Adobe RGB (1998) och sRGB.
  • Vanligen bäddas profilen in redan i kameran och då ofta med profilen sRGB. Men även Adobe RGB och andra kan förekomma. Om ingen profil finns med konverteras bilderna enligt sRGB.   Här kan du ladda ner profiler och inställningar.

Fotobok

Vi tackar fotografen Håkan Drugge för förtroendet och uppdraget att ombesörja originalarbete, tryck och leverans av denna fina bok med bilder från Kungsgatan i Lindesberg, som är bok nr 2, med bilder från 2002. Håkan vandrade gatan fram med sin kamera och dokumenterade butiker, miljöer och verksamheter under de första åren på 1980-talet vilket blev bok nr 1. Tjugo år senare gör han samma promenad. En bok full av nostalgi och minnen för alla Lindesbergare. 

Fakta om boken: hårdband, trådinbunden, 210×185 mm, inlaga 170 gr silk, 96 sidor, för-eftersättssidor. Omslag i färg med matt kaschering.

Boken kan köpas hos Direkten och Blombergska bokhandeln i Lindesberg.

Vill du veta mer om vårt sätt att trycka böcker? Välkommen att kontakta Rolf Karlsson, 070-5370924

1920-talets Bovar och Bedragare

Bovar i bergslagen
Bovar i bergslagen

Vi tackar journalisten och författaren Pelle Råssjö för förtroendet och uppdraget att sätta och ombesörja tryck och leverans av denna fina bok. Roliga och rörande berättelser ur verkligheten i Sverige på 1920-talet. Sveriges Radio P4 har intervjuat författaren om boken – hör intervjun här…

Fakta om boken: hårdband, 170×240 mm, inlaga Munken cream, 96 sidor, för-eftersättssidor. Omslag i färg med matt kaschering. ISBN: 978-91-519-0835-9

Tredje upplagan levererad oktober 2023.

Mer om att trycka böcker finner du här…

Inbunden bok

Inbunden bok: Hammare och Bruk i Fellingsbro och Näsby socknar

Författaren Gunilla Didriksson: Man kan se denna bok som en handbok eller använda den som en guide, om man vill botanisera i hammare och bruk, dess ägare och dess smeder i Fellingsbro och Näsby socknar.

Trådinbunden, inlaga 328 sidor, hårdpärm med matt kashering, 

Se mer om vår bokproduktion…

Inbunden bok

Inbunden bok: Gruvor och hyttor i Linde och Ramsbergs Bergslag

Författaren Gunilla Didriksson, Lindesberg: Tanken med boken är att man kanske kan skapa ett intresse, för vår del av Bergslagen och dess historia. Man kan se den som en handbok eller använda den som en guide, om man vill botanisera i gruvor och hyttor.

Trådinbunden, 352 sidor, matt kascherad hårdpärm. 

Se mer om vår bokproduktion…

Lindesberg i bilder – inbunden bok

Lindesberg i bild
Lindesberg i bild

Vi tackar fotografen Håkan Drugge för förtroendet och uppdraget att ombesörja originalarbete, tryck och leverans av denna fina bok med bilder från Kungsgatan i Lindesberg. Håkan vandrade gatan fram med sin kamera och dokumenterade butiker, miljöer och verksamheter under de första åren på 1980-talet. En bok full av nostalgi och minnen för alla Lindesbergare. 

Fakta om boken: hårdband, trådinbunden, 210×185 mm, inlaga 170 gr silk, 88 sidor, för-eftersättssidor. Omslag i färg med matt kaschering.

Bokane kan köpas hos Direkten och Blombergska bokhandeln i Lindesberg.

Vill du veta mer om vårt sätt att trycka böcker? Välkommen att kontakta Rolf Karlsson, 070-5370924