Category Archives: Tryck och Print

Banderoller i alla storlekar

Banderoll i format 5 meter x 1,2 meter med reklam för glasscafé vid Hälla Golf i Västerås. Syns tydligt på långt håll. 

Vi levererar banderoller i alla storlekar. Olika material, typ presenning, tygvepa eller byggbanderoll i nätmaterial. Öljetter eller löpgång. Snabb levarans.

FOTOBOK

Melina Reid Simon
Melina Reid Simon

Ännu en fin fotobok från Uppsalafotografen Melina Gabriella Reid. Uppföljning av boken Jordlingar som kom för en tid sedan. Utformning av fotografen som även gjort tryckoriginal. Utställning på Uppsala Fotografiska Sällskap 9-17 december 2023.

Hårdband, trådbunden, för-eftersättsidor, matt kaschering på omslag. Inlaga 170 gr silk, färgtryck på alla sidor. Svartvita bilder är tryckta i fyra färger för djupare nyanser.

Inbunden bok

För tredje året i rad återkommer Lindesbergs Hembygdsförening med en årsbok, nu för 2023. Vi är glada över att återigen fått förtroendet att ombesörja tryck. Boken är inbunden, hårdband, tryck 4+4 färger på alla sidor, omslag i färgtryck med matt kaschering.

Kan köpas i Blombergska bokhandeln i Lindesberg.
Tidigare årsböcker: 2022 , 2021

RGB eller CMYK för print och tryck?


Tryckpressar använder CMYK-färg, som består av de grundläggande färgerna Cyan, Magenta, Yellow/Gul och Key/Svart). CMYK blir mörkare ju mer färg du tillför då detta är solida färger. Det i motsats till RGB, Rött/Grönt/Blått, som är ljusbaserat och därför blir ljusare ju mer du ökar färgvärdet. CMYK är en subtraktiv färgblandning och används alltid till fysiskt material, som print och tryck. RGB är vad du ser på en datorskärm och vad en kamera fångar på sin sensor.

När du beställer tryck från oss kommer dina ordrar att bli tryckta efter CMYK-färgmodellen. I vissa fall, som en del storformatsprint, printas dock ordern med upp till 9-färger vilket ger betydligt större färgrymd än cmyk.

  • Låter det knepigt? Du kommer kanske att se en viss skillnad i främst de mättade färgerna. Därför kan det vara en bra att själv konvertera från RGB till CMYK för att omvandlingen till tryck ska bli som man helst vill ha den i det aktuella fallet. Om du har full koll på färger, en kalibrerad bildskärm och hur du konverterar färgrymderna, tar vi gärna tryckfärdiga pdf:er med bilder i CMYK-färgrymd. CMYK-profil får du av oss beroende av vilken typ att papper vi ska trycka på.
  • Om du är osäker rekommenderar vi att välja “No Colour Conversion/Ingen färgkonvertering” och “Include All Profiles/Inkludera alla profler”, när du exporterar ditt dokument till PDF från t.ex. Adobe Indesign eller Photoshop. Då kommer vi att se till att allt blir korrekt konverterat, och din PDF är inte låst till en bestämd tryckprofil och papperskvalitet. För att det ska fungera ska du alltid ha RGB-profiler inkluderade i dina färgbilder. Vi accepterar endast Adobe RGB (1998) och sRGB.
  • Vanligen bäddas profilen in redan i kameran och då ofta med profilen sRGB. Men även Adobe RGB och andra kan förekomma. Om ingen profil finns med konverteras bilderna enligt sRGB.   Här kan du ladda ner profiler och inställningar.

Fotobok

Vi tackar fotografen Håkan Drugge för förtroendet och uppdraget att ombesörja originalarbete, tryck och leverans av denna fina bok med bilder från Kungsgatan i Lindesberg, som är bok nr 2, med bilder från 2002. Håkan vandrade gatan fram med sin kamera och dokumenterade butiker, miljöer och verksamheter under de första åren på 1980-talet vilket blev bok nr 1. Tjugo år senare gör han samma promenad. En bok full av nostalgi och minnen för alla Lindesbergare. 

Fakta om boken: hårdband, trådinbunden, 210×185 mm, inlaga 170 gr silk, 96 sidor, för-eftersättssidor. Omslag i färg med matt kaschering.

Boken kan köpas hos Direkten och Blombergska bokhandeln i Lindesberg.

Vill du veta mer om vårt sätt att trycka böcker? Välkommen att kontakta Rolf Karlsson, 070-5370924